neděle 10. ledna 2016

Review #16 Jojo Moyes - Než jsem tě poznala

Ahojky,
máme tu recenzi na takovou nezvyklou romanci, do které bych neřekla. že se mi bude líbit. Ale přece jen se mi líbí. Dokonce je to jedna z lepších knížek, které jsem za poslední dobu četla. Jsem nejdřív říkala, že to bude zas nějaká obyčejná romance, ale po přečtení pár stránek mi došlo, že není a jsem za to ráda.

Název: Než jsem tě poznala

Originální název: Me Before You

(Série: Me Before You #1)

Autor: Jojo Moyes

Žánr: romance

Nakladatelství: Ikar

Počet stran: 406

Rok vydání: 2013

Hodnocení na Goodreads: 4, 29/5

Anotace: Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud.
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise…
Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.


Poté co se Louisa stane ošetřovatelkou Willa, není její život stejný. Do života se připlete spousta komplikací a co teprve, když se dozví, že se chtěl Will zabít? A co když se do Willa zamiluje, ale jejich vztah je odsouzen k záhubě hned od začátku? A všechno to začalo tím, že přišla o práci a musela si najít novou. A poté co se dostane k Willovi, tak se snaží ho odradit od jeho plánované sebevraždy. Zachrání nakonec Louisa Willa?

Tento příběh se velmi emotivní a docela mě zasáhl. Je na něm velmi vidět, jak je Will odhodlaný se po slíbeném půlroce klidu, zabít. On nežije, on jen přežívá. Člověku je až líto, když čte o tom, co se mu stalo a jaký byl jeho život před tím. Je jasné, že když ho zpátky získat nemůže, tak že už nechce žít jako (podle jeho slov) mrzák na vozíku. Kdo by si přál takový život?

Louisa a Will jsou kapitoly samy o sobě. Každý má svojí jedinečnou povahu, která se postupně ukazuje, ať už v záporném světle, tak v dobrém. Já prostě nedokážu popsat povahu ani jednoho z nich. Ne ně si musíte udělat názor prostě sami. Ale můžu to zkusit. Louisa je strašně obětavá, že pro Willa obětuje spoustu času a úsilí, ale nakonec zůstane se srdcem zlomeným, což si nezaslouží. A co se týče Willa, tak se na začátku chová odtažitě, ale postupně svoji masku dává pryč a je vidět zbytky z jeho bývalého já.

Obálka je velmi pěkná a jednoduchá. Za mě je to palec nahoru. Text (jako vždy) bez sebemenší chyby.

Děj byl zajímavý. Je jasné, že celá kniha točí jenom okolo konce, ale i tak je to velmi dobrá kniha a děj vůbec špatný. Pro mě je velmi dobrý. Knížka se mi velmi líbila, ale znova bych jí číst už nechtěla. Je to prostě jedna z mnoha knížek, které mi dost líbili, ale číst znova je už nechci. Tahle je bohužel jedna z nich, ale jinak není snad, co vytknout. Ale můžu ji s klidným srdcem velmi doporučit.

Plusy:
- děj
- postavy
- obálka
- text bez chyb
- ta kniha člověka zasáhne
- vyobrazení člověka, který ztratil vše, co miloval
Mínusy:
- konec příběhu
- nechci ji číst znova






Žádné komentáře:

Okomentovat